Idag är det kanelbullens dag!

bullar Kanelbullens dag firas i Sverige den 4 oktober varje år. Denna temadag för att uppmärksamma kanelbullen instiftades 1999 av Externer LinkHembakningsrådet, på initiativ av projektansvarig Kaeth Gardestedt. Firandet har blivit mycket populärt och dagen finns inskriven i en del svenska almanackor, men fenomenet har aldrig spridit sig utomlands. Nejmen, vad synd!

-Samtidigt som vi upphöjde 1999 till Externer LinkKanelbullens år, tog vi det djärva beslutet att instifta en Kanelbullens Dag. Denna dag, som vi satte till den 4 oktober, hoppas vi att det skall ätas kanelbullar över hela Sverige. Detta är egentligen inte så svårt, för alla bagerier säljer kanelbullar. På många kaffehus och konditorier kan man köpa en kanelbulle att äta till någon god dryck. Men, ändå, en särskild Kanelbulledag ger vårt älskade bakverk en alldeles speciell dignitet, säger Kaeth Gardestedt.

I Sverige vimlar det dock dagar som ska uppmärksammas. Till de mer kända hör kanske Alla hjärtans dag som firas 14 februari, Internationella kvinnodagen 8 mars, Våffeldagen 25 mars, Internationella barndagen 4 oktober samt FN-dagen 24 oktober. Sedan finns det många, många fler dagar som firas mer eller mindre under året.

Men hur ska man fira kanelbullens dag ordentligt? Genom att baka och smaka! Lycka till!

Klassiska kanelbullar (ca 45 st)

Ingredienser

15 dl vetemjöl, 900 g
1 dl vit baksirap eller socker
3/4 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 paket jäst för söta degar, 50 g
5 dl mjölk

Fyllning

100 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
2 msk mald kanel
pärlsocker som garnering
1 ägg till pensling

Gör så här

Häll upp det mesta av mjölet i en bakbunke, spara en deciliter till utbakningen. Tillsätt baksirap eller socker, salt och det rumsvarma smöret i klickar. Smula jästen över, alternativt lös den först i det fingervarma mjölken. Värm lite av mjölken och blanda med resterande kall mjölk till max 37 grader. Häll mjölken i bakskålen och arbeta tills degen börjar släppa kanterna på skålen. Låt degen jäsa 30 minuter under handduk. Rör ihop socker, kanel och smör till fyllningen. Dela degen i fyra bitar och kavla ut dem till centimetertjocka rektanglar. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär i bitar och lägg i dessa i bullformarna. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg och pensla detta på bullarna, strö sedan på pärlsocker. Grädda bullarna i 225 grader i 8-10 minuter.

Mera och dessutom tämligen kreativa recept på kanelbullar finns här: Externer Link